Om klubben

Österlens Dragspelsklubb består av medlemmar som kommer från hela sydöstra Skåne – Ystad, Tomelilla, Sjöbo, Brösarp och Simrishamn och dessutom från Höör, Hörby och Kävlinge.

1976 satte kamraterna Sture Andersson och Gunnar Lindskog in en annons i Ystads Allehanda där de sökte folk som ville träffas och spela dragspel tillsammans. Första träffen skedde på Södra skolan i Ystad där ett tiotal personer samlades och med det var Österlens Dragspelsklubb bildad. Skaran har vuxit under åren och omfattar idag 30 medlemmar. Klubben firade nyligen 40-års jubileum.

Klubben tränar varannan måndag i Hedeskoga Församlingssal. Repertoaren är blandad och består av både traditionell dragspelsmusik och dansmusik. Vi genomför ca: 15 konserter varje år, där de flesta i huvudsak är utomhus under sommaren. Genom vårt sätt att framföra dragspelsmusik, så som publiken vill höra den, har vi skaffat oss många trogna lyssnare och vi är en stor kulturattraktion i södra Skåne. 

Genom åren har klubben gjort 3 kassettinspelningar och 5 CD-skivor och det har varit populärt bland publiken. Dessutom har vi gett ut 2 samlings CD. Det finns också medlemmar i klubben som både gör arrangemang och skriver egna låtar.

Klubben deltar i dragspelsstämmor som arrangeras av andra klubbar och anordnar själva en höstfest då det bjuds in andra dragspelsklubbar och då spelar både klubbens egna medlemmar och de inbjudna till dansen. Vi har utbyte med andra klubbar i Skåne såsom Bjuvs DK och Sveriges dragspelsorkester från Kävlinge och längre tillbaka i tiden hade vi även utbyte med Bornholms Harmonika klubb och Skivarpsbälgarna. 

Trivseln och sammanhållningen i klubben är bra och varje sommar anordnas en utflykt ”Ut i det blå” för medlemmarna med respektive. När alla samlats upp så stannar vi vid lämpligt ställe och äter vår medhavda matsäck. Därefter besöker vi någon turistattraktion såsom glasbruk, blomsterträdgårdar, flyg- och dragspelsmuseum m.m. 

Naturligtvis är instrumenten med och konsert framföres ibland på förutbestämd plats eller så blir det buskspel vid landsvägskanten. Kontakt med nya klubbar har det också blivit vid dessa tillfällen. Dagen avslutar vi traditionellt med korvgrillning som brukar vara uppskattad.

Varje december har vi även vår ”Familjejulfest” med både luciatåg och tomte samt allehanda underhållning under kvällen.